Gostovanje u emisiji Hrvatski katolički radio

08.06.2022. naša trenerica Tina Šimek gostovala je u emisiji Hrvatskog katoličkog radija “Novi valovi dobrote”. Emisiju možete poslušati na linku:


NOVI VALOVI DOBROTE

Paraatletski klub Samobor: Misija nam je omogućiti treniranje atletike djeci bez obzira na mogućnosti njihovih roditelja

Devet mladih atletičara u dobi od šest do dvadesetiprve godine iz Paraatletskog kluba Samobor, od kojih su dvojica aktivni natjecatelji, bila je tema HKR-ove emisije ‘Novi valovi dobrote’ u srijedu, 8. lipnja, i sugovornica urednice Katarine Varenice bila je njihova trenerica Tina Šimek.

Paraatletski klub Samobor osnovan je 2019. godine zbog povećanog broja članova djece mladih s invaliditetom i njihove motivacije da se natječu, a koji su do tada trenirali u sklopu Atletskog kluba Samobor 2007. zajedno sa svojim vršnjacima koji su bez invaliditeta.

Objasnila nam je trenerica Šimek da je misija njihovog kluba omogućiti treniranje atletike djeci bez obzira na financijske mogućnosti njihovih roditelja „i to je nešto na čemu intenzivno radimo, a vizija nam je integracija i rehabilitacija djece i mladih”.

Katarina Varenica i Tina Šimek (Foto: HKM)

Zahvaljujući sufinanciranju Europske unije iz Europskoga socijalnoga fonda, Paraatletski klub Samobor unazad tri mjeseca ima i projekt kojim žele povećati broj mladih parasportaša u Samoboru i dodatno osvijestiti javnost o problemima s kojima se nose ti članovi našega društva. U projektu im je partner učilište Magistra.

Time žele ojačati kapacitete njihove udruge kroz tri cilja: upoznati javnost s njihovim radom, prije svega na lokalnoj razini, i o dobrobiti sporta za osobe s invaliditetom.

Kroz gostovanja i pomoću medija organizirat će prije početka školske godine jednu građansku akciju gdje će Samoborci moći doći i upoznati se bolje „na koji način mi radimo i treniramo, kako to sve zapravo izgleda” na primjer kako osobe koje su slabovidne mogu trčati.

Velika želja im je i uključiti volontere te ih također educirati, jer trenutno su njihovi najveći zagovarači roditelji članova kluba.

„Želimo pozvati i uključiti građane koje imaju volje i želje da nam pomognu. Drugi i treći naš glavni cilj je razvoj kapaciteta udruge, već smo krenuli s nabavom trenažnih pomagala, opreme, trenirki i majica i ulažemo u edukaciju trenera”, predstavila je njihov rad trenerica Šimek.

Najuspješniji član paraatletskog kluba Samobor je Antonijo Kosmat.

Imali su ove godine dva natjecanja i u travnju je na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Puli Antonio u skoku u dalj osvojio peto mjesto, a to je u njegovoj kategoriji bio državni rekord. U trčanju je osvojio prvo mjesto na 100 metara i drugo mjesto na 400 metara.

Njihov drugi predstavnik bio je Toma Goatti Matijević i s obzirom da je tek nekoliko mjeseci u paraatletici, povratne su im informacije da je bio jako zadovoljan. Osvojio je u bacanju kugle šesto mjesto i u trčanju na 400 metara treće mjesto.

Što se, pak, razbijanja predrasuda tiče HKR-ova sugovornica naglašava da je sport prije svega vid rekreacije i, naravno, osim razvoja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, sport je bitan za očuvanje mentalnog i psihičkog zdravlja.

Sportaši razvijaju pozitivnu sliku o sebi i stoga njihov invaliditet ne dolazi u prvi plan, a samim time se povećava njihovo samopoštovanje i samopouzdanje. Oni vjeruju u svoje sposobnosti i vjeruju da mogu ostvariti bilo koji cilj što sportski što životni.

Osim toga oni stvaraju tijekom treninga nova prijateljstva ali i tijekom natjecanja.

„Putujemo kroz cijelu Hrvatsku i izvan Hrvatske. Oni koji nisu natjecateljski nastrojeni više su smireniji i takva rekreacija utječe na povećanje njihovog zdravlja što u konačnici rezultira povećanjem kvaliteta njihova života”, rekla nam je i naglasila da su njihovi treninzi besplatni i u klub se mogu uključiti svi koji žele.

„Neki roditelji vide napredak vrlo brzo; već za dva tjedna; jer dijete im je postalo brzo, izdržljivo, energično, a nekima treba malo duže vremena da se vidi napredak, ali sve u svemu jako smo zadovoljni.”

Treniraju u sportskoj dvorani Samobor, a ljeti na atletskoj stazi pored dvorane.

Podijelite članak na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Email