T/F 31-34

Profili klasa za utrke u sportskim invalidskim kolicima (T) koji su pogođeni hipertonijom, atetozom ili ataksijom

Profili sportske klase za bacanje događaja (F) iz sjedećeg položaja koji su pogođeni hipertonijom, atetozom ili ataksijom

Klasa T31

Sportaši u ovoj klasi natječu se tako da pokreću invalidska kolica nogama. Obično će pokretati invalidska kolica učinkovitije nogama nego rukama. Quadriplegic – teška do umjerena zahvaćenost. Spastičnost 4. do 3. stupnja sa ili bez atetoze. U ovu sportsku klasu uključeni su teški atetoidni quadriplegic s većom funkcijom na manje zahvaćenoj strani i bez spastičnosti. Slaba funkcionalna snaga u svim ekstremitetima i trupu.

Gornji ekstremi – Teška do umjerena zahvaćenost ruke. Stupanj spastičnosti 3. Ako klasifikacijsko vijeće utvrdi da je funkcija gornjih udova prikladnija za T33 ili više, tada se sportaš ne kvalificira kao klasa T31. Međutim, sportaši s funkcijom ruke ekvivalentna klasi T32 mogli bi odlučiti pokrenuti kolica nogama. Sportaši klase T31 ponekad mogu hodati, ali nikad funkcionalno trčati.

Trup – Statična kontrola trupa je uredna. Dinamička kontrola trupa je loša, što pokazuje obavezna uporaba gornjih ekstremiteta i / ili glave kako bi se pomoglo u vraćanju u srednju liniju (uspravni položaj).

Donji ekstremi – Dokazan stupanj funkcioniranja u jednom ili oba donja udova koji omogućuju pogon invalidskih kolica, automatski kvalificira pojedinca kao klasu T31.

Klasa F31

Quadriplegic – teška zahvaćenost. Stupanj spastičnosti 4 do 3, sa ili bez atetoze ili sa slabom funkcionalnom rasponom pokreta i slabom funkcionalnom snagom u svim ekstremitetima i trupu ili teškim atetoid sa ili bez spastičnosti sa slabom funkcionalnom snagom i kontrolom. Ovisnost o električnim invalidskim kolicima ili potrebna pomoći pri kretanju. Nije u mogućnosti funkcionalno pokrenuti invalidska kolica.

Gornji ekstremiteti – teško ograničenje funkcionalnog raspona pokreta ili teška atetoza glavni su čimbenici u svim sportovima i evidentno je smanjeno kretanje u bacanju s lošim praćenjem. Opozicija palca i jednog prsta može biti moguća što omogućuje sportašu da se uhvati.

Statička i dinamička kontrola trupa je vrlo loša ili ne postoji, a funkcija trupa je loša. Ozbiljne poteškoće s prilagodbom natrag u sredini ili u uspravnom položaju prilikom izvođenja sportskih pokreta.

Donji ekstremiteti se smatraju nefunkcionalnima u odnosu na bilo koji sport zbog ograničenja u rasponu snage pokreta i / ili kontrole. Minimalni ili nevoljni pokreti donjih ekstremiteta ne bi promijenili klasu ovog sportaša.

F31 je određen vrlo lošom funkcijom ruku u rukovanju i bacanju koplja, kugle ili diska. Sportaš može imati odgovarajući statički zahvat, ali može imati poteškoća prilikom otpuštanja rekvizita.

Klasa T32

Quadriplegic – teška do umjerena zahvaćenost. Spastičnost 4. do 3. stupnja sa atetozom ili bez nje. U ovu sportsku klasu uključeni su teški atetoidni quadriplegic s većom funkcijom na manje zahvaćenoj strani i bez spastičnosti. Slaba funkcionalna snaga u svim ekstremitetima i trupu, ali može funkcionalno pokretati invalidska kolica sa rukama.

Gornji ekstremiteti – zahvaćenost ruku teška do umjerenim. Spastičnost 3. stupanj. Sportaš klase 32 često ima cilindrično ili sferično hvatanje. Aktivni raspon pokreta je umjereno do jako oslabljen, stoga je funkcija ruku ključna.

Trup – Statična kontrola prtljažnika je uredna. Dinamička kontrola trupa je loša, što pokazuje i obavezna uporaba gornjih ekstremiteta i / ili glave kako bi se pomoglo u vraćanju u središnju liniju (uspravni položaj).

Donji ekstremiteti – Sportaš može hodati (uvijek s nenormalnim hodom), ali nije u stanju funkcionalno trčati.

Klasa F32

Quadriplegic – teška do umjerena uključenost. Spastičnost 4. do 3. stupnja sa atetozom ili bez nje. U ovu sportsku klasu uključeni su teški atetoidni quadriplegic s više funkcija na manje zahvaćenom strani i bez spastičnosti. Slaba funkcionalna snaga u svim ekstremitetima i trupu, ali može funkcionalno pokretati invalidska kolica s rukama.

Gornji ekstremiteti – teška do umjerena zahvaćenost ruke. Spastičnost 3. stupanj. Sportaš klase 32 često ima cilindrični ili sferični hvatanje i može pokazati dovoljnu spretnost za manipuliranje i bacanje kugle, ali će pokazati slabo hvatanje i puštanje. Pokreti bacanja moraju biti testirani na učinke funkcije ruku. Također je vidljivo pokretanje invalidskih kolica s gornjim ekstremitetima. Aktivni raspon pokreta je umjereno do ozbiljno oslabljen, stoga je funkcija ruku ključna.

Trup – Statična kontrola trupa je u redu. Dinamička kontrola trupa je loša, što pokazuje i obavezna upotreba gornjih ekstremiteta i / ili glave kako bi se pomoglo u vraćanju u srednju liniju (uspravni položaj).

Donji ekstremiteti – Sportaš može pokazati funkciju u donjim ekstremitetima koji su dovoljni za pokretanje nogu u invalidskim kolicima. To uključuje mogućnost kretanja sporim i nenormalnim hodom.

Gornji ekstremiteti – Sportaši sa atetozom mogu pokazati rotaciju trupa tijekom bacanja uz nepouzdano opuštanje rekvizita. Za sportaše sa spastičnošću ili atetozom u trupu daje vrlo ograničen doprinos pokretanju rekvizita.

Klasa T33

Quadriplegic, triplegic, teški hemiplegic- Umjereni (asimetrični ili simetrični) quadriplegic ili teški hemiplegic u invalidskim kolicima s gotovo punom funkcionalnom snagom u najmanje oštećenom gornjem ekstremitetu. Rijetko se dogodi da sportaš s atetozom bude uključen u ovu klasu, osim ako ima pretežno hemiplegic ili triplegic profil s gotovo punom funkcijom u najmanje oštećenom gornjem udu. Može samostalno pokretati Invalidska kolica.

Gornji ekstremiteti – umjereno ograničenje spastičnost stupanj 2. u najmanje oštećenoj ruci prikazan kao ograničenje u ekstenziji i praćenju. Najmanje oštećena ruka može pokazati cilindrični i sferno hvatanje.

Kontrola trupa – prilikom guranja kolica prema naprijed kretanje trupa je često je ograničen tonom ekstenzora tijekom snažnog guranja. Stupanj spastičnosti 2.

Donji ekstremiteti – Stupanj spastičnosti 4 do 3.  tijekom prijenosa može se uočiti neka vidljiva funkcija. Mogu se kretati uz pomoćnim ili pomoćne uređaje, ali samo na kratkim udaljenostima.

Kako bi se napravila razlika između klasa T33 i T34, važna je pokretljivost trupa u pogonu stolice i funkcija ruku. Ako sportaš pokaže vrlo slabu sposobnost korištenja brzih pokreta trupa u pokretu guranja ili značajnu asimetriju u pokretu ruke ili hvatanju i otpuštanju što ometa razvoj zamaha prema naprijed, on je klasa T33. Sportaš koji koristi samo jednu ruku za pogon u invalidskim kolicima može imati duge poteze i brzo hvatanje i puštanje u najmanje oštećenoj ruci ruku još uvijek će biti klase T33.

Klasa F33

Gornji ekstremiteti – umjerena restriktivna spastičnost Stupanj 2 u najmanje oslabljenoj ruci prikazan kao ograničenje u produženju i slijedi kroz. Ruka s najmanjim oštećenjem može pokazati cilindrično i sferično hvatanje sa lošom spretnošću prsta, vidljivom u puštanju udarca i diskusije.

Quadriplegic, triplegic ili teški hemiplegic Umjereni (asimetrični ili simetrični) quadriplegic ili teški hemiplegic u invalidskim kolicima s gotovo punom funkcionalnom snagom kod najmanje oštećenog gornjeg ekstremitetu. Rijetko je da sportaš sa atetozom bude uključen u ovu klasu, osim ako ima pretežno hemiplegic ili triplegic profil s gotovo punom funkcijom u najmanje oštećenom gornjem udu. Može samostalno pokretati invalidska kolica.

Gornji ekstremiteti – umjerena granična spastičnost stupnja 2 u najmanje oštećenoj ruci prikazan je kao ograničenje u ekstenziji i praćenju. Ruka s najmanjim oštećenjem može pokazati cilindrično i sferično hvatanje sa lošom spretnošću prstiju koja se može dokazati u bacanju kugle ili diska

Kontrola trupa – F33 sportaši obično imaju dobru funkciju ruku, ali lošu funkciju trupa.

Donji ekstremiteti – spastičnost stupanj 4 do 3. Tijekom prijenosa mogu se uočiti neke funkcije. Može imat sposobnost za kretanje uz pomoć uređaja ali samo na kratke udaljenosti.

Razlikovanje klase F33 / F34: Ponekad hemiplegic sportaš sa spastičnošću 4 do 3 stupnja u u ruci sa većim oštećenjem i ima skoro normalnu funkciju u manje oštećenoj ruci, asimetrični sportaš (tj., asimetrični diplegic sportaš) prikladniji je za klasu F34. Međutim, treba pažljivo pogledati kretanje trupa, jer je to često odlučujući faktor. U svim slučajevima kretnji praćenja i otpuštanja su krajnji faktor. Podjela razreda može se pojaviti u ovim klasama (F34 – T33)

Klasa T34

Diplegija – umjereno do teška zahvaćenost.. Dobra funkcionalna snaga s minimalnim ograničenjima ili problemima s kontrolom koji su zabilježeni u gornjim udovima i trupu.

Gornji ekstremiteti – gornji udovi često pokazuju normalnu funkcionalnu snagu. Minimalna ograničenja raspona kretanja može biti prisutno, ali blizu uobičajenog praćenja i propulzija se primjećuje prilikom bacanja ili okretanja. Uz funkciju ruku, u svim je sportovima vidljivo normalno cilindrično / sferno suprotstavljanje i hvatanje. Ograničenje, ako ih ima, obično je vidljivo samo tijekom brzih finih motoričkih zadataka. Mora se zapamtiti ta diplegija implicira da postoji više spastičnosti u donjim nego u gornjim ekstremitetima. Neke spastičnosti stupnja 2 do 1 mogu se vidjeti posebno u funkcionalnim pokretima šake, ruku i trupa.

Trup – Spastičnost stupnja 2 do 1. Minimalno ograničenje pokreta trupa prilikom pokretanja invalidskih kolica. Kod nekih sportaša umor može povećati spastičnost koja se može prevladati pravilnim pozicioniranjem. Kod stajanja vidi se loša ravnoteža čak i kod upotrebe pomoćnih uređaja.

Donji ekstremiteti – umjereno do teška zahvaćenost u obje noge. spastičnost stupanj 4 do 3 obično ih čini nefunkcionalnima za kretanje na velikim udaljinostima bez korištenja pomoćnih uređaja.

Prilikom pokretanje kolica (stolice) sportaš može izvoditi duge i snažne zaveslaje, uz brzo hvatanje i puštanje, iako mogu biti fini pokreti ruku. Za vrijeme pogona ovi fini pokreti nisu bitni. Snažni pokreti trupa u smjeru naprijed i nazad podupiru potezom ruku. Ako se ti pokreti ne dogode, trup je dobro uravnotežen i tvori stabilnu bazu za pokrete ruku. Kad invalidska kolica napravi krivinu, trup slijedi invalidska kolica bez narušavanja ravnoteže.

Klasa F34

Diplegija – umjereno do ozbiljna. Dobra funkcionalna snaga s minimalnim ograničenjima ili problemima s kontrolom koji su uočeni u gornjim udovima i trupu.

Gornji ekstremiteti – gornji udovi često pokazuju normalnu funkcionalnu snagu. Minimalno ograničenje raspona pokreta može biti prisutno, ali blizu normalnog praćenja i propulzija se primjećuje kod bacanja. Uz funkciju ruku, u svim je sportovima vidljivo normalno cilindrično / sferna opozicija i hvatanje se vidi su svim sportovima. Ograničenje, ako postoji, obično je vidljivo samo tijekom brzih i finih motoričkih zadataka. Treba imati na umu da diplegija podrazumijeva da je spastičnost viša u donjim nego u gornjim ekstremitetima. Neke spastičnosti stupnja 2 do 1 mogu se vidjeti posebno u funkcionalnim pokretima ruku, šake i trupa. Mala slabost u finim pokretima može predstavljati probleme tijekom puštanja diska i slabost kod finih pokreta bacanja koplja. Još je manje problema s bacanjem kugle.

Trup – spastičnost stupanj 2 do 1. Minimalno ograničenje pokreta trupa pri bacanju. Kad stojite, loša ravnoteža je očita čak i uz pomoć pomoćnih uređaja. U disciplinama bacanja trup mora napraviti kompliciran, snažan i brz pokret. Taj pokret je složen jer zahtijeva koordinaciju rotacije, savijanje prema naprijed i bočno (složenije nego što je potrebno za guranje).

Donji ekstremiteti – umjereno do teška zahvaćenost u obje noge spastičnost 4 do 3 stupnja što ih obično čini nefunkcionalnima za kretanje na velikim udaljenostima bez upotrebe pomoćnih uređaja.

Zbog blage spastičnosti mišića trupa i negativnog utjecaja spastičnih nogu, mogu se primijetiti neke smetnje kada je potrebni sila i brzina. Podjela klasifikacija između F34 i F35 smatra se preferencijom sportaša. Pravila koja reguliraju način na koju se ova povlastica može iskoristiti prikazana su u 4.3.1. Hemiplegic sportaši s jednom funkcionalnom rukom i trupom koji se slobodno kreće je F34 (vidi također F33).